Oorzaak van schimmelnagels

Een schimmelnagel is een infectie veroorzaakt door een schimmel (lees er hier meer over) maar hoe ontstaat deze infectie? Een schimmelnagel ontstaat doordat eerst de huid besmet raakt met de schimmel. Deze besmetting verplaatst zich vervolgens naar één of meerdere nagels. Normaal gesproken zorgt het afweersysteem van je lichaam ervoor dat de infectie geen kans krijgt, en er dus ook geen schimmelnagel ontstaat.

Echter kunnen bijvoorbeeld nagels die erg langzaam groeien, of beschadigd zijn, meer vatbaar zijn voor een schimmelnagel. Ook de weerstand en de algehele gezondheid kan van invloed zijn op het wel of niet krijgen van een schimmelnagel. Ook mensen met een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld medicijnen of suikerziekte zijn ook gevoeliger voor het oplopen van een schimmelinfectie met een schimmelnagel tot gevolg.

Hoe loop je schimmelnagels op?

schimmel in schimmelnagel

Schimmeldraden in een schimmelnagel

De oorzaak van een schimmelnagel zijn schimmels. Deze schimmels zijn overal in je omgeving te vinden en produceren daar schimmelsporen. Deze sporen zijn ontzettend klein en kunnen zich daardoor heel eenvoudig via de lucht verspreiden. De schimmels komen het meeste voor in warme en vochtige plekken. Enkele beruchte plekken voor het oplopen van schimmelnagels zijn onder andere kleedkamers, doucheruimtes, sportclubs, zwembaden en sauna’s. Loop in dit soort locaties nooit met blote voeten rond, zeker niet als je een beschadigde nagel hebt. De kans op infectie is dan bijna zo goed als zeker. Verder kunnen de schimmelsporen ook binnendringen in je schoenen en daar vervolgens in leven blijven met de kans op een besmetting.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Het zal je misschien niet gerust stellen dat je doorlopend in contact komt met schimmels die een schimmelnagel kunnen veroorzaken. Gelukkig raakt lang niet iedereen besmet, dit heeft vooral te maken met de persoonlijke weerstand van de betreffende persoon tegen deze schimmels. De schimmels die een infectie veroorzaken komen in de meeste gevallen van andere mensen. Vaak zitten in huidschilfertjes de schimmels die de infectie veroorzaken. Doordat deze huidschilfertjes loslaten, kunnen de schimmels zich makkelijk verspreiden.

Schimmelnagels zijn dus zeker besmettelijk, het is alleen afhankelijk van de betreffende persoon of die er ook daadwerkelijk gevoelig voor is.